Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και μπορεί να προσθέσει γεύση, υφή και θρεπτικά συστατικά σε πολλά πιάτα. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές χρήσεις του:
Γλυκαντικό: Το μέλι χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη σε γλυκά, ροφήματα, και επιδόρπια. Είναι ιδανικό για γλυκά όπως κέικ, μπισκότα και πίτες.
Μαρμελάδες και Γλυκά: Χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών, προσφέροντας φυσική γλυκύτητα και πλούσια γεύση.
Σαλάτες: Το μέλι μπορεί να προστεθεί σε ντρέσινγκ σαλάτας, προσφέροντας μια γλυκιά και ισορροπημένη γεύση που συνδυάζεται τέλεια με ξύδι και ελαιόλαδο.
Μαρινάδες: Χρησιμοποιείται σε μαρινάδες για κρέατα, ψάρια και λαχανικά, προσθέτοντας γλυκύτητα και βοηθώντας στη δημιουργία καραμέλας κατά το ψήσιμο.
Ροφήματα: Το μέλι προστίθεται σε τσάι, λεμονάδα και smoothies για να προσφέρει γλυκύτητα και θρεπτικά συστατικά.
Ψωμιά και Ζύμες: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ψωμιού και ζυμών, προσθέτοντας γεύση και υγρασία.
Γλυκά και Μπαρ: Χρησιμοποιείται σε ενεργειακά μπαρ, γλυκά με ξηρούς καρπούς και άλλα σνακ, προσφέροντας φυσική γλυκύτητα.
Σάλτσες: Χρησιμοποιείται σε σάλτσες για να προσθέσει γλυκύτητα και βάθος γεύσης, όπως σε σάλτσες για κοτόπουλο ή σάλτσες BBQ.
Φυσικά Υποκατάστατα: Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άλλες γλυκαντικές ουσίες σε πολλές συνταγές, αρκεί να προσαρμοστούν οι αναλογίες.